Typické japonské pokrmy

31. května 2012 v 14:36 |  Japonsko
Anko
Sladká pasta z bobů. Jeden z mála sladkých pokrmů, které tradiční japonská kuchyně zná. Používá se mj. jako náplň do housek, moči, ale může se jíst jen tak jako sladkost nebo zákusek.

hawan-mushi
Dušená ryby, zelenina a vejce v mističce.

Donbuli
Velká miska rýže s kousky pečeného vejce, kuřete nebo masa a trochu zeleniny

Fugu
Jíst tuto rubu není jen dobré, ale i napínavé. Obsahuje žlázu se smrtícím jedem. Pokud se tato žláza při čištění poškodí, rozšíří se jed do celé ryby. Nepodstupujte riziko a jezte jen v oficiálních restouracích specializovaných na fugu, protože tem je připravují speciálně vyškolení kuchaři. Vedle pokrmů jako fugu, sushi, fugu súpu atd. se můžete napít také fugu sako. Podle Japonců je nejlahodnější, pokud obsahuje špetku jedu.

Go-han
Vařená rýže. Není zdvořilé polévat rýži omáčkou, pouze v případě že je s ní rýže servírována. Při tradičním bohatém japonském stolování se rýže podává jako poslední (jako ,,zákusek")

Gyooza
V páře vařené nebo pečené těstíčko s náplní masa nebo zeleniny

Kalee-laisu
Nazývá se vlastně curry-rice, sle tento japonský pokrm není na rozdíl od indického tak pálivý. Omáčka curry (nezaměňovat s kari) s masem zeleninou a brambory se podává s rýží (a jí se lžící a vidličkou)

Katsu-don
Smažené vepřové maso, které se servíruje s pečenou cibulí a vejcem na velké míse rýže.

Kujila
Velryba. Lze jíst v mnoha barech sushi. Větčina Japonců ji považuje za tradiční pokrm, ne za ohrožený zvířecí druh.

Miso-shilu
Lehká polévka se základem ze sojových bobů. Je standartní součástí téměř všech jídelních lístků. Hůlkammi se z misky vyjedí kousky ryby nebo zeleniny a vývar se vypije z mističky.

Mochi
Jí se tradičně na Nový rok. Rýže se velmi krátce povaří a obrovskými dřevěnými kladivy se na velkých kamenných deskách roztluče na hutné těsto. Mochi se jí různými omáčkami nebo náplnění.

Nattoo
Fermentované sojové boby, které se jedí mj. při trasiční snídani. Vypadají jako fazolky v jemním karamelu, ovšem chutnají naprosto odlišně. Mají velmi silnou vůni i chuť. Japonci rádi dávají nattoo ochutnat cizincům a jsou někdy truchu zklamaní, když se neopotácejí pryč bílí jako stěna, ale dokonce jim i chutná.

Oden
Dušená ryba s různou zeleninou.

Odoli ebi
Živí garnáti. Vylovíte si je z velké mísy, odtrhnete hlavičku a jíte.

Okomomi-vaki
Slaná palačinka. Dostanete mísu palačinkového těsta a misky se zeleninou, garnáty atd., které si sami mísíte a pečete na horkém plátu.

O-nigili
Rýže v obalu ze sušených mořských řas, často se slanou náplní. Japonská verze chleba s máslem.

Sashimi
Syrová ryba. Jak u suši, tak u sašimi je ryba vždy naprosto čerstvá a krásně nakrájená. Některé restourace podávají masové sašimi, což je syrová svíčková, například jako italské carpaccio.

Shabu-shabu
Podobá se suki-yaki, ale ingredience se předem nepečou. Podává se se sezamovou omáčkou.

Suki-yaki
Na stole se na velké pánvi pečou plátky bifteku se zeleninou a tenkými nudlemi, a pak se vše nechá na chvilku slabě vařit ve vodě, sojové omáčce a sladkém saké. Každý se obsluhuje sám. Podává se s miskou ušlehaných vajec, do kterých se namáčí.

Sushi
Kopeček rýže, na němž je kousek ryby a truchu wasabi. Variace: sushi s vařenými garnáty, dušený úhoř, omeleta nebo dokonce okurka.

Taco
Chobotnice. Nezaměňovat s mexickými taco.

Tako yaki
Podobá se koblihám, ale nelekněte se, protože jsou plněny kousky chobotnice.

Tempura
Kousky ryby, garnátů nebo zeleniny se fritují v těstíčku a podávají s omáčkou.

Teppan-yaki
Maso, ryba a zelenina pečené na horkém plátu na stole. Populárnější v západní Evropě než v Japonsku.

Ton-katsu
Obalované a fritované vepřové maso, podávané se zeleninou a omáčkou.

Tsuke-mono
Nakládaná zelenina, která se v malých porcích podává k rýži.

Udon, laamen, soba
Toto jsou různé druhy nudlí, které se mohou připravovat mnoha způsoby: vařit v polévce, péci v sojové omáčce, podávat teplé nebo studené atd. V podstatě jde o japonské fast food a lze je jíst kdykoliv během dne.

Yaki-niki
Marinované plátky masa, které se grilují na stole.

Yaki-toli
Grilované kuřecí maso. Existuje ho mnoho variant, i s masem nebo zeleninou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama